Néhány évvel ezelőtt még alapvető volt, hogy az autóban lennie kell izzókészletnek, hogy ha valamelyik kiég, lehessen cserélni. Nos, mára ez nem kötelező, de igencsak megoszlanak a vélemények arról, hogy kell-e mégis tartani belőle, jó-e, ha van.

Ami biztos, az az, hogy a világítóberendezésnek működőképesnek kell lennie, ha használjuk a kocsit. Vagyis nem elfogadható, ha itt-ott nem ég a lámpa. Nyilvánvalóan előfordulhat olyan eset, hogy útközben hibásodik meg a világítás, ebben az esetben vagy azonnal, a helyszínen orvosolni kell a problémát, ha azonban ez nem lehetséges, késedelem nélkül a szervizbe kell vinni a járművet, hogy ott javítsák meg. Utóbbinál nyilván olcsóbb, ha magunk intézzük a dolgot, de ez nem mindig lehetséges.

Nem minden autóhoz lehet hozzányúlni

Főleg az újabb típusú járművekre igaz, hogy gyakorlatilag lehetetlenség hozzájuk nyúlni. Míg a régi kocsikat majdhogynem teljesen szét lehetett szedni, majd összerakni, és mentek is tovább, a legújabbakat már tényleg csak szervizekben lehet javíttatni. És egyre inkább igaz ez a legapróbb részletekre is, úgymint az izzók cseréje. Hiába írják elő, hogy kötelező izzókészletet tartani az autóban, nem sokra megyünk vele, ha olyan az autónk, amibe nem tudunk belenyúlni. Adott esetben megmutathatnánk a rendőrnek, hogy igen, van izzókészletünk, de használni sajnos nem tudjuk, mert nem férünk hozzá a lámpákhoz. Na, ez az, amiért már nem kötelező, hogy legyen.

Néha mégis jó, ha van

Miért mondják egyesek mégis, hogy nem árt, ha van izzókészlet? Azért, mert a régi típusú autókra az előzőek nem igazak, azokhoz hozzá lehet férni, ennélfogva ki is lehet cserélni a problémás izzót. Más kérdés, hogy mivel ezt nem tanítják, nem mindenki tudja, hogyan is kéne ennek egyáltalán nekiállni – ebben az esetben megint csak marad a szerviz. Ha azonban ilyen autónk van, és ne adj isten még tudjuk is, hogyan kell izzót cserélni, érdemes tartani izzókészletet. Egyrészt bárhol, bármikor orvosolhatjuk az esetleges problémákat, másrészt megúszhatjuk a szervizköltségeket, ha magunk oldjuk meg a cserét.

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Szeretnél tudni legfrissebb híreinkről, aktuális ajánlatainkról? Nincs más dolgod, add meg neved és e-mail címed, és mi hírlevélben tájékoztatunk!