Miért kell téli gumi?

 

A téli gumiabroncs kérdése még mindig megosztja az autósokat, holott több érv szól mellette, mint ellene.

 

A biztonság nem játék, így szeretteink, barátaink, a közlekedésben résztvevők és persze saját magunk érdekében nem érdemes télen nyári gumiabroncsokkal kockáztatni. Még akkor sem, ha az utóbbi tíz évben enyhébbek lettek a telek, az időjárás ugyanis sokkal szélsőségesebbé vált. Sokan a négy évszakos gumiabroncsra esküsznek, azonban ez még mindig kompromisszum. Ezzel a gumiabroncsfajtával nyáron és télen is hosszabb fékúttal kell számolni, így csak annak lehet jó megoldás, aki leginkább városban autózik.

 

MITŐL JOBB TÉLEN A TÉLI GUMIABRONCS?

 

A jelenleg kapható téli gumiabroncsok 7 °C alatt jobban tapadnak, mint nyári társaik. Helyes használat mellett kevésbé kopnak, megfelelő kialakítás esetén pedig zajkibocsátásuk is alacsonyabb. A nyáriakhoz képest lágyabb keverékekkel készülnek, ennek köszönhetően a téli gumiabroncsok alacsonyabb hőmérsékletnél is megtartják rugalmasságukat. A keverékek összetétele gyártónként és márkánként jelentősen eltérhet. Néhány alacsonyabb árfekvésű márka az “olcsóság” érdekében például lemond a költséges és nehezebben feldolgozható szilika használatáról.

Ehhez jön hozzá a speciálisan a téli útviszonyokhoz fejlesztett futófelület, melyen akár kétezer lamella is megtalálható, így garantálva a tapadást a csúszós, nedves útfelületen. Egy téli gumiabroncsnak kiváló tapadást kell biztosítania laza és kemény hórétegen. Ezenfelül jó vízelvezetéssel, kimagasló vízre felúszás elleni védelemmel, pontos irányíthatósággal, csendes futással, rövid fékutakkal, valamint magas végsebességgel kell rendelkeznie. Ha a barázdák mélysége téli gumiabroncsok esetében kisebb, mint 4 mm, az abroncsok elveszíthetik tapadásukat a havas útfelületen, éppen ezért ne várjuk meg a cserével a minimálisan előírt 1,6 milliméteres profilmélység elérését, időben gondoskodjunk a cseréről.

 

KESKENYEBB VAGY SZÉLESEBB?

 

Az M+S jelölésű téli gumiabroncsok között keresgélve mindig kérdés lehet, hogy szélesebb vagy keskenyebb abroncsokat válasszunk. Egy ballonosabb (kevésbé széles) gumiabroncs sérülékenysége kisebb, mint egy alacsonyabb profilú gumiabroncsé. Ha ebből a szempontból nézzük a dolgot, akkor a keskenyebb és ballonosabb abroncs használata javasolt. Ha viszont téli körülmények között sem szeretnénk lemondani a rövid fékútról és a megszokott tempóról, akkor szélesebb gumiabroncs használata ajánlott. Ebben a kérdésben tehát mindenkinek saját magának kell eldönteni, melyik szempont fontosabb számára, de a legoptimálisabb, ha a gyár által megadott – nyári abronccsal azonos – méretet választunk.

 

FIGYELJÜNK ODA A LÉGNYOMÁSRA IS!

 

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a légnyomás ellenőrzésére, hiszen ez döntően befolyásolhatja a gumiabroncsok tapadását és élettartamát. Ezt érdemes kéthetente megejteni – még télen is – és szükség esetén korrigálni. Egy szezonális gumiabroncscsere alkalmával a gumiszerelőnél általában szobahőmérsékleten töltik fel nyomással az abroncsokat. Ez a töltőnyomás másnap jelentősen lecsökkenhet az alacsonyabb hőmérséklet miatt. Ilyenkor javasolt a gumiabroncsok töltőnyomásának ismételt ellenőrzése és beállítása.

Hol találjuk az optimális értékeket? Az autógyártók általában a tanksapka takarófedelének belső oldalára vagy a vezetőoldali ajtónál lévő oszlophoz ragasztják a matricát, melyen az adott típushoz rendelkezésre álló abroncsméretek szerint ellenőrizhetjük, mekkora nyomással kell rendelkezniük a gumiabroncsoknak. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az előírtnál jóval kisebb, pl. 1,6 bar töltőnyomás jelentős túlterhelést eredményezhet az abroncsban és nagymértékben romolhatnak az irányíthatósági tulajdonságok.

 

Új gumiabroncsok vásárlása előtt mindig érdemes tájékozódni az aktuális gumiabroncstesztekről. Az osztrák ÖAMTC, a svácji TCS autóklub, valamint a német GTÜ műszaki felügyelet rendszeresen publikálja tesztjeit. De az Európai Autóklub (ACE) adatai is mérvadóak lehetnek.

 

NEM KELL LEMONDANI A SEBESSÉGRŐL

 

A téli gumiabroncsok ma már nemcsak biztonságosabbak és csendesebbek, de egyre nagyobb sebességi index-szel is elérhetőek korábbi társaikhoz képest. A mai, akár 270 km/óra sebességnek is megfelelő téli gumiabroncsok már nincsenek hátrányban nyári társaikkal szemben. Mindez azonban persze csak elméleti kérdés, az abroncsok teljesítményét hivatott demonstrálni, a valóságban fontos betartani a sebességhatárokat. Annál is inkább, mert köztudomású, hogy a legtöbb baleset a téli gumikkal nem csapadékos időben, hanem száraz útfelületen történik.

 

MEDDIG HASZNÁLHATUNK EGY GUMIABRONCSOT

 

A fentebb említett 4 milliméteres profilmélység elérését követően már nem érdemes használni egy téli gumiabroncsot. Emellett fontos szempont lehet a gumiabroncs kora is, amit a DOT-szám jelez. Erről egy időben sokat lehetett hallani a médiában, de röviden összefoglalva: ez az a szám, ami a gumiabroncs gyártási idejét mutatja. Egy 2312-es DOT-számmal jelölt abroncs esetében 2012-es, 23. héten gyártott gumiabronccsal van dolgunk. Szakemberek szerint ugyanakkor hat évnél idősebb gumiabronccsal már nem érdemes közlekedni, még akkor sem, ha azok nem túlságosan kopottak.

 Képtalálat a következőre: „téli gumi”

 

Forrás: vezess.hu

 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Szeretnél tudni legfrissebb híreinkről, aktuális ajánlatainkról? Nincs más dolgod, add meg neved és e-mail címed, és mi hírlevélben tájékoztatunk!