Mit jelent a DPF?

 

A DPF egy angol kifejezés rövidítése: Diesel Particulate Filter, magyarul dízel részecskeszűrő.

A DPF működése

 

A DPF működése során a koromrészecskék 80%-át is kiszűrheti. Bizonyos korszerű motortípusoknál ez az érték megközelítheti a 100%-ot is.

Vannak egyszer használatos szűrők, ezeket bizonyos idő elteltével cserélni kell, amikor megtelnek a felhalmozódott hamuval. Más típusú DPF-ek elégetik a kiszűrt kormot – ami végül is szén – ez a folyamat a részecskeszűrő regenerálás. Ez történhet extra üzemanyag befecskendezésével (utó-befecskendezés), amit egy elektronika vezérel: megemeli a kipufogógáz hőmérsékletét, extra üzemanyagot juttat a kipufogógázhoz. Ez az üzemanyag reakcióba lép a katalizátor elemben felgyülemlett korommal és elégeti azt. Az égéstermék (hamu) idővel felgyülemlik a DPF-ben.

A másik regenerálási mód, amikor üzemanyag adalékkal történik a korom kiégetése. Itt is szenzor érzékeli, hogy a DPF megtelt korommal, és ekkor keveri az üzemanyaghoz az adalékot, ami egy külön tartályban van elhelyezve és bizonyos időnként újra kell tölteni. Ez az adalék megemeli a kipufogógáz hőmérsékletét a korom gyulladási hőmérsékletére, a folyamat innentől hasonlóan megy végbe, mint az előző esetben.

 

DPF meghibásodása

 

A DPF regenerálása akkor tud teljesen végbemenni, ha adott az égéshez szükséges hőmérséklet, és a korom elégéséhez elegendő idő. Ez számokra lefordítva azt jelenti, hogy 60-65 km/h-ás tempóval 30 perc alatt regenerálható a rendszer. Könnyen belátható, hogy azok az autók, amelyek szinte kizárólag városban közlekednek, rövid távokat tesznek meg, nem tudják kiégetni a kormot a DPF-ből, nem regenerálódik a koromszűrő. Az egyre jobban felhalmozódó korom miatt a szenzor ugyan elindíthatja a folyamatot (befecskendezi az extra üzemanyagot), de az nem tud meggyulladni. Gyakori probléma az ilyen autóknál, hogy megnő a fogyasztás, üzemanyag kerül a motorolajba, tönkremegy a turbó. A megoldás, ha időnként egy hosszabb útvonalat is betervezünk. Hosszútávon megéri.

Képtalálat a következőre: „dpf szűrő”

Képtalálat a következőre: „dpf szűrő”

 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Szeretnél tudni legfrissebb híreinkről, aktuális ajánlatainkról? Nincs más dolgod, add meg neved és e-mail címed, és mi hírlevélben tájékoztatunk!